Is zonne-energie succesvol in Canada?

Door de invoering van een gunstig federaal zonne-elektriciteitsbeleid kan dit uitstekende kansen bieden voor de Canadese zonne-energie-industrie. Hij schat dat zijn huis door tal van maatregelen op het gebied van energie-efficiëntie en door 30 procent van de verwarmings- en elektriciteitsbehoeften te voorzien via zonne-energie een derde van de elektriciteit nodig heeft die vergelijkbare huizen in zijn buurt gebruiken. Ondanks de vele zonne-energietechnologieën die de afgelopen jaren zijn geïnstalleerd, maakt zonne-energie nog steeds een klein deel uit van de totale energieopwekking. De grootste zonnecentrale is het Loyalist Solar Project met een capaciteit van 54 MW, dat in Ontario in aanbouw is.

Uit ESPC-gegevens blijkt dat zonnepanelen in Canada in het voorjaar en de zomer aanzienlijk meer elektriciteit opwekken dan in de herfst en winter. Onder andere regio's hebben het Northwest Territory en Nunavut concurrerende zonnestroominstallaties in vergelijking met relatief hoge lokale elektriciteitsprijzen. Hij zei dat het feed-in-tariefprogramma in Ontario nu achterhaald is vanwege de dalende kosten van zonne-energie. Wereldwijd behoort Ontario zelfs tot de top 20 markten voor zonne-energie op basis van de capaciteit van zonne-installaties.

Dankzij de vooruitgang in de fotovoltaïsche (PV) technologie kunnen zonnepanelen de energie van de zon vrijwel overal opvangen en omzetten in elektriciteit. De lokale elektriciteitsprijzen zijn in grote mate bepalend voor het concurrentievermogen van zonne-energie in een provincie dan de hoeveelheid ontvangen zonlicht. Wanneer zonne-energie deze elektronen opwindt en vrijmaakt, laten ze een gat achter dat elektronen in de tweede halfgeleiderwafel haasten om te vullen. Succes vereist echter dat verschillende belemmeringen op het gebied van beleid, regelgeving en infrastructuur worden aangepakt, waardoor de schaal en snelheid van de implementatie drastisch kunnen toenemen, voegde hij eraan toe.

De stijging van de commerciële zonne-energiesector in Canada in het komende decennium zal afhangen van een breed scala aan variabelen, zoals financiële steun voor technologie, kosten en infrastructuurvereisten. Het enige verschil is dat ze in plaats van fossiele brandstoffen te verbranden zonne-energie gebruiken om de stoom te produceren die een turbine laat draaien.

canadian solar solar panels